Мистецтво мандрівних музикантів в історії становлення спільного виконавства - Молчанова, Тетяна (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2023)
Мета дослідження – проаналізувати мистецтво мандрівних музикантів – прабатьків учасників спільної гри; обґрунтувати витоки та розкрити соціокультурні передумови становлення цього різновиду виконавства, яке сягає корінням у стародавні цивілізації. Для оптимального розв’язання окреслених завдань залучено методи, серед яких головними постали джерелознавчий і системний. Методологія дослідження полягає в аналізі виконавського мистецтва періоду Античності та Середньовіччя, найбільш яскраво представленого синкретичною творчістю давніх поетів, кіфаредів та співаків, а також інших мандрівних музик, які уособлювали співака, поета, виконавця- акомпаніатора, оповідача, танцівника, циркача, що засвідчує зародження у їхньому мистецтві елементів синкретичного вокально-інструментального виконавства. Наукова новизна дослідження. Вперше в українському музикознавстві обґрунтовано витоки та з’ясовано соціокультурні передумови становлення спільного виконавства, яке сягає корінням у стародавні цивілізації, схарактеризовано мистецтво мандрівних музикантів доби Античності та Середньовіччя. Висновки. Виконавство доби Античності та Середньовіччя було представлене переважно мистецтвом мандрівних музикантів і позначене їх непростими взаєминами із соціокультурним середовищем того часу. Водночас завдяки їх мистецтву спільне музикування поступово поставало процесуальною формою вокального та інструментального виконавства, яке володіє величезним потенціалом для розвитку. Адже в їх мистецтві формувалися деякі прикметні риси спільної гри: взаємоузгодженість намірів виконавця за достатньої індивідуальної свободи та водночас підпорядкування своєї гри іншому виконавцю. Саме їх творчість постала важливою єднальною ланкою між першими традиціями спільного виконавства, нехай і у форматі синкретичному, та його наступними високопрофесійними формами. Мандрівні музиканти заклали основи музичного мистецтва та саме від нього беруть свої коріння різні жанри камерного вокального та інструментального виконавства.