Система термінопонять в осмисленні сучасної музики - Сюта, Богдан (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2024)
Мета дослідження – висвітлити питання, що торкаються історії, закономірностей, функцій і методологічної коректності термінів та систем термінопонять у сучасній музичній науці. Методологія дослідження. Оптимальне вирішення поставлених завдань вимагало залучення низки методів, серед яких основними є системний, джерелознавчий, порівняльний, термінологічний і метод спостереження. Наукова новизна. Подібне дослідження щодо сучасної музики здійснено в українському музикознавстві вперше. Висновки. Система термінопонять для осмислення певного етапу розвитку музичної культури має одне з основоположних значень. В умовах множинності науково-творчих парадигм система наукових термінів і базових понять фокусує увагу науковця на положеннях і дослідницьких операціях основної парадигми. Відсутність системно укладеної групи термінопонять, присвячених осмисленню певних музичних явищ та артефактів, може призвести до розбалансування цілісної системи термінів вищого рівня, а також процесу її виформовування. Подібні прозарубіжні системи термінів; музика країн Заходу; сучасна музика Китаю; китайсько-європейські творчі взаємодіїцеси відбуваються в багатьох країнах, де національна терміносистема ще остаточно не сформувалася.