Вікторія Лукʼянець: сходження на оперний Олімп: (співпраця з Лучано Паваротті, Пласідо Домінго, Хосе Каррерасом) - Іваницька, Яна (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2023)
Мета дослідження – висвітлити творчі досягнення української оперної співачки Вікторії Лукʼянець у співпраці з трьома видатними тенорами сучасності: Лучано Паваротті, Хосе Каррерасом, Пласідо Домінго (останній – як в ролі співака, так і в ролі диригента). Методологія дослідження. У процесі пошуку й аналізу відповідної літератури застосовано історичний, текстологічний та джерелознавчий методи. Робота тривала не лише з друкованими статтями, а й з особистим архівом співачки (афіші, програми, буклети, щоденники, листи, автографи), також проведено багато інтерв’ю, стенограми яких зберігаються в архіві автора статті. Все це допомогло реконструювати історичні події (дати прем’єр, кількість і тип проведення репетицій, час проведення проб тощо). Наукова новизна дослідження. У статті вперше детально описана співпраця української оперної співачки Вікторії Лукʼянець та трьох найвидатніших тенорів сучасності. Також ґрунтовно описаний та вивчений контекст: театри, в яких виступали співаки, колеги по сцені, диригенти, історичні паралелі та перспективи. Висновки. Історична реконструкція видатних подій в оперному світі дає змогу усвідомити значущість української вокальної школи (педагоги Вікторії Лукʼянець – Іван Паливода та Єлизавета Чавдар) у світовому контексті, а також видатну роль постаті української співачки, яка змогла підкорити кращі оперні сцени та виступати з найвидатнішими співаками сучасності.