Кобзарство радянської України у персоналіях - Єсипок, Володимир; Брояко, Надія (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2024)
Мета дослідження – розкрити методи й засоби популяризації кобзарсько- бандурного мистецтва в умовах жорстокої цензури радянської дійсності, виховання професійних музикантів і патріотів своєї землі у протистоянні комуністичній ідеології на прикладі життя і творчості видатного діяча української культури Грицая Анатолія Юхимовича (1 січня 1931 р., с. Жовтневе Коропського р-ну Чернігівської обл. – 12 вересня 2003 р., м. Рівне). Методологія дослідження базується на застосуванні низки методів, зокрема системно-аналітичного, а також методів історичного, біографічного аналізу й узагальнення. Наукова новизна дослідження ґрунтується на конкретизації окремих положень та фактів життя і творчості А. Грицая. Висновки. У дослідженні здійснено аналіз спогадів учнів, колег і друзів А. Грицая, його поетичні та композиторські доробки, формування бандурного сольного й ансамблевого репертуару, порівняння з аналогічними зразками інших музичних жанрів, використання кобзарських традицій у виконавській практиці, педагогічні успіхи.