Кінестетичний і візуальний зворотний зв’язок на онлайн-заняттях з вокалу - Закрасняна, Жанна (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2023)
Мета дослідження – проаналізувати можливості та вплив кінестетичного й візуального зворотного зв’язку на якість занять з вокалу онлайн. Методологія дослідження. У статті використано такі методи: експериментальний, ретроспективний і метод спостереження. Наукова новизна дослідження кінестетичного та візуального зворотного зв’язку на заняттях з вокалу онлайн полягає у вивченні ефективності цих двох методів надання зворотного зв’язку в онлайн-середовищі. Таке дослідження може допомогти встановити науково обґрунтовані підходи до використання кінестетичного та візуального зворотного зв’язку на онлайн-заняттях і забезпечити підґрунтя для подальшого розвитку й удосконалення методології вокальної педагогіки. Висновки. Кінестетичний і візуальний зворотний зв’язок дає змогу студентам відчувати своє тіло та голос, що допомагає виявити проблемні моменти й недоліки в техніці. Ураховуючи ці відчуття, студенти можуть працювати над виправленням неправильних рухів, контролювати дихання та поліпшувати техніку виконання. Крім того, кінестетичний і візуальний зворотний зв’язок може слугувати джерелом мотивації та спонукати студентів до самодисципліни. Завдяки усвідомленому виконанню та побаченому прогресу на відео студенти можуть відчути себе мотивованими до постійного вдосконалення техніки та досягнення своїх цілей у вокальному мистецтві. Отже, кінестетичний і візуальний зворотний зв’язок сприяє ефективному навчанню вокалу онлайн, розвитку техніки, свідомості та комунікації між студентом і викладачем, а також спонукає до мотивації та самодисципліни.