Тасніф як представник жанру мугаму Азербайджану - Асланов, Теюб (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2022)
Мета дослідження – розкрити в діахронічному аспекті деякі принципи розвитку мугамного жанру тасніф. Дослідження спрямоване також на вивчення особливостей музичної мови тасніфів і визначення ролі співаків і виконавців на народних інструментах у розвитку мугаму Азербайджану. Методологія дослідження спрямована на використання методів історичного музикознавства та застосування окремих методологічних принципів етномузикології у вивченні музичної мови тасніфів. Наукова новизна дослідження. У статті запропоновано деякі нові факти, пов’язані зі створенням та виконанням тасніфів. Висновки. Тасніфи – це вокально-інструментальні музичні твори з певною точковою основою, мелодичною і формальною будовою. Важливу роль у розвитку цього жанру відіграли видатні азербайджанські співаки. У радянський період тасніфи, створені співаками, подавалися під назвою народної пісні.