Прояв елементів азербайджанської музики в техніці виконання Ільхама Назарова як контртенора - Озель, Осман (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2021)
Стаття присвячена вивченню особливостей вокального виконання заслуженого артиста Азербайджанської Республіки Ільхама Назарова, який увійшов в історію азербайджанської музичної культури як перший виконавець з контртеноровим тембром голосу. Водночас унікальність співака у вокальному мистецтві полягає і в тому, що він володіє широким діапазоном, а також різними голосовими тембрами, що обумовлює використання різної виконавської техніки. Мета дослідження – визначення особливостей техніки вокального виконання Ільхама Назарова як контртенора і впливу елементів, властивих азербайджанській музиці, на його техніку виконання. Методологія дослідження ґрунтується на використанні методів музично-аналітичного, історичного, теоретичного аналізу, а також фізіологічного аналізу голосу. У статті особливості голосу виконавця також представлені документами, що підтверджуються лабораторними аналізами. Методи і принципи підходу, що застосовуються в межах дослідження, спрямовані на вивчення особливостей голосу музиканта і характерних елементів азербайджанської музики в його техніці виконання. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що вперше досліджується вплив азербайджанської музики на виконання заслуженого артиста Азербайджанської Республіки Ільхама Назарова. Водночас пояснюється місце і важливість творчості музиканта, оскільки він перший виконавець з контртеноровим тембром голосу в мистецтві вокального виконання Азербайджану. Озвучування зразків національної музики таким тембром голосу вимагає техніки відмінного виконання. В цьому відношенні структура виконання музиканта є процесом, що заснований на складній техніці. Зазначені особливості вперше вивчені і досліджені на наукових підставах. Висновки. Особливості голосу Ільхама Назарова перетворюють його в унікальну подію в музичній культурі Азербайджану. У дослідженні вперше приділяється увага фізіологічним особливостям голосу музиканта і представлені розміри голосових складок. Таким чином, пояснюється обсяг широкого діапазону голосу виконавця, а також причина його виконання і басовим, і контртеноровим тембром голосу. Контртеноровий тембр голосу має своєрідну техніку виконання. Виконавці, які володіють таким тембром голосу переважно звертаються до творів композиторів епохи Бароко. Озвучування національної музики Азербайджану контртеноровим тембром голосу означає об’єднання двох різних технік виконання. Так, у своїй творчості виконавець успішно об’єднав техніку контртенорового виконання з особливостями своєрідного виконання азербайджанського мугама, унаслідок чого музикант зміг сформувати оригінальний стиль виконання.