Особливості ритмічної організації пісень Е. Сабітоглу - Іманова, Саадат (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2021)
Представлене дослідження присвячене вивченню особливостей ритмічної організації в піснях Еміна Сабітоглу – видатного азербайджанського композитора, творчість якого залишає небайдужими багато поколінь вітчизняних слухачів і бувши відомою, популярною, часто привертає увагу азербайджанських музикознавців. Водночас ніколи раніше стилістичні риси пісень композитора не були об’єктом спеціального наукового дослідження. Мета дослідження – вивчення одного з важливих елементів музичної мови в піснях азербайджанського композитора Е. Сабітоглу, а саме ритму; визначення особливостей ритмічної організації. Методологія дослідження визначається метою дослідження, для досягнення якої використано комплексний аналіз. Водночас провідне значення в процесі дослідження набули теоретичний та аналітичний методи. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що вперше в музикознавстві вирішується проблема визначення особливостей ритмічної організації в піснях азербайджанського композитора Еміна Сабітоглу. Висновки. Докладний аналіз ритмічної основи пісень композитора Е. Сабітоглу продемонстрував наявність певних стилістичних особливостей. По-перше, це ритмічне остинато, в розмаїтті застосоване практично в усіх вокальних мініатюрах композитора. По-друге, ритмічна варіантність, що широко поширена в піснях композитора і має безліч способів реалізації в розвитку кожної конкретної пісні. Відзначимо, що наявність принципу ритмічної варіантності в піснях композитора пов’язана з традиціями національного вокального фольклору, оскільки варіантність – це один з провідних принципів розвитку в азербайджанських народних піснях. По-третє, істотне місце в піснях Е. Сабітоглу займає засіб звукозображальності, реалізація якого безпосередньо обумовлена використанням виразних можливостей ритму, що своєю чергою сприяє створенню яскравого і майже відчутного художнього образу.