Художньо-творчий розвиток учнів молодшого шкільного віку засобом iнтеграцiї мистецтв - Ivanenko, Olena (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2019)
На сучасному етапі модернізації системи освіти в Україні проблема формування творчої особистості та її здатності до художньо-творчої діяльності посідає одне з чільних місць у мистецькій педагогіці сьогодення. Актуальним завданням є забезпечення умов для художньо-творчого розвитку особистості кожної дитини молодшого шкільного віку, що сприяє її гармонійному та всебічному розвитку в умовах мистецьких навчальних закладів. Ці завдання потребують оновлення мистецьких концепцій та парадигм у галузі художньо-творчого навчання учнів початкових класів, а загострення суперечності між потребою спеціалізованих мистецьких навчальних закладів в оптимізації творчого розвитку дітей даного віку та недостатнім рівнем методичного забезпечення навчального процесу зумовлює актуальність даного дослідження. Оскільки саме в процесі художньо-творчої діяльності у дітей молодшого шкільного віку розвивається інтерес до різних видів мистецтва, а надалі й любов та невичерпне бажання займатися певним з них, тому успіх й ефективність такого розвитку в мистецьких навчальних закладах повністю залежить від професіоналізму та компетентності викладача. Тільки педагог в процесі занять здатний створити такі умови, що сприятимуть набуттю учнями 1-4 класів основних навичок художньо-творчої діяльності й завдяки яким діти матимуть змогу запам’ятовувати та впізнавати твори різних видів мистецтва, радіти їм, перейматися змістом творів, красою їх форми та образів. Мета дослідження – обґрунтування основних умов для педагогів мистецьких навчальних закладів щодо ефективності художньо-творчого розвитку в процесі занять засобами інтеграції мистецтв. У методологічну основу дослідження були покладені загальнодидактичні принципи (зв’язок з навколишньою дійсністю, системність та послідовність навчання та індивідуальний підхід до розвитку дітей молодшого шкільного віку), а також принципи художньо-творчого розвитку учнів 1–4 класів у школах мистецтв, які пов’язані зі специфікою різних видів мистецької діяльності: спонукання дітей до розкриття творчого потенціалу в процесі занять різними видами мистецтв; застосування в процесі занять інтеграції мистецтв як засобу художньо-творчого розвитку дітей молодшого шкільного віку; збагачення естетичного досвіду учнів, а також спрямованість художньо- творчого розвитку щодо осягнення художнього образу шляхом засвоєння засобів художньої виразності різних видів мистецтва. У багатьох педагогічних дослідженнях було доведено, що саме початковий шкільний період є сприятливим щодо розвитку творчої особистості дитини в процесі художньо- творчої діяльності, і саме цей вік сприяє її всебічному пізнавальному розвитку. Оскільки учні молодшого шкільного віку виявляють високу пізнавальну активність та психологічну готовність до художньо-творчої діяльності, вони досить легко піддаються навчанню і можуть засвоїти великий обсяг інформації з різних видів мистецтва. Застосування інтеграції в процесі занять в школах мистецтв з дітьми молодшого шкільного віку, найперше, дозволить досягнути цілісності в педагогічному процесі, певною мірою залучити учнів до світу мистецтва, шляхом участі у різних видах художньо-творчої діяльності, а також реалізувати нові методи та засоби художньо-творчого навчання, завдяки можливості застосування індивідуального підходу до кожної дитини. Адже з впровадженням інтеграції мистецтв відбувається: по-перше, наближення дітей до мистецьких знань не тільки через розум, а й через відчуття та емоції; по-друге, розкриття внутрішнього світу дітей молодшого шкільного віку та їх максимальне зближення з педагогом. Висновки. Застосування художньої інтеграції на заняттях в мистецьких навчальних закладах сприяє глибокому засвоєнню учнями молодшого шкільного віку художньої культури та мистецької спадщини, розвитку пізнавального інтересу, а завдяки розвитку творчих здібностей та набутих знань, умінь й навичок, допомагає розкрити їх художньо- творчий потенціал в процесі участі в різних видах художньо-творчої діяльності.