Особистісно орієнтована концепція розвитку музичного мислення студентів у мистецьких вищих навчальних закладах - Pikhtar, Olena (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2019)
У статті проаналізовано особистісно орієнтовану концепцію розвитку музичного мислення студентів у мистецьких вищих навчальних закладах. Проектування навчального процесу з урахуванням закономірностей розвитку та саморозвитку особистості створює сприятливі умови для самореалізації творчого потенціалу майбутніх музикантів-виконавців та активізації їхнього музичного мислення. Виявлено специфіку розвитку музичного мислення студентів у контексті особистісно орієнтованого підходу як важливого чинника вдосконалення процесу фахової підготовки. Мета статті – обґрунтування особистісно орієнтованої концепції гармонійного розвитку музичного мислення студентів у мистецьких вищих навчальних закладах, визначення доцільності впровадження у процес фахової підготовки майбутніх музикантів-виконавців особистісно орієнтованої методичної системи навчання. Визначено основні шляхи розвитку музичного мислення студентів: застосування у навчальному процесі гуманістичної моделі фахової підготовки майбутніх музикантів-виконавців, яка передбачає особистісно орієнтовані методи навчання; дослідження музичного мислення студентів з позицій взаємозв’язку інтелектуального, емоційного й особистісного розвитку; використання особистісно орієнтованих ситуацій, у процесі яких активізується творча музично-пізнавальна діяльність студентів, впровадження діалогу як засобу формування суб’єкт-суб’єктних стосунків на музичних заняттях. Доведено, що ефективність розвитку музичного мислення перебуває в прямій кореляційній залежності від розвиненості особистісних якостей і характеристик музичного мислення студентів. Досліджено найперспективніші у розвитку музичного мислення студентів форми й методи особистісно орієнтованого навчання, які спонукають самостійно мислити, спрямовують музичне мислення студентів до активних продуктивних дій, творчої художньо-інтерпретаційної діяльності, креативності. Застосовано комплекс методів дослідження, які спрямовані на активізацію музичного мислення в процесі особистісно орієнтованого навчання, а саме: розв’язування мислительних музичних задач, особистісно орієнтований тренінг, стильова інтерпретація, аналітичне пізнання музичного твору, інструментальний діалог, імпровізація тощо. Наукова новизна дослідження полягає у науково-методичній розробці особистісно орієнтованої концепції фахової підготовки майбутніх музикантів-виконавців як цілісного структурного процесу, яка спрямована на розвиток музичного мислення студентів на основі особистісно орієнтованого підходу. Висновки. Обґрунтована доцільність особистісно орієнтованої концепції розвитку музичного мислення студентів дала змогу розробленню методичної системи поетапного формування музичного мислення, яка забезпечуватиме ефективну фахову підготовку майбутніх музикантів-виконавців у мистецьких вищих навчальних закладах.