Концерт для хору пам’яті Кара Караєва - Mamedova, Leila (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2018)
Мета дослідження – виявити характерні особливості хорового письма Фаіка Нагієва на прикладі яскравого та самобутнього твору «Концерт для хору пам’яті К.Караєва». Цей масштабний, в трьох частинах твір для хору a cappella вперше став об’єктом серйозного наукового дослідження. Були використані різні методи дослідження (емпіричний – для розкриття новаторських сонорних прийомів і теоретичний – для глибокого аналізу національних особливостей азербайджанської композиторської школи в її традиційних та інноваційних аспектах), як з виконавського боку, так і з точки зору теоретичного аналізу, адже обидва методи дослідження тісно взаємопов’язані. Крім цього, був широко застосований метод когнітивно-подієвого тлумачення складного та багатошарового музичного матеріалу твору. Наукова новизна дослідження визначається глибоким вивченням хорової музики сучасних азербайджанських композиторів, в цілому та, зокрема, Ф. Нагієва. «Концерт для хору пам’яті К.Караєва» є свoго роду реквіємом пам’яті великого Учителя, скорбота та біль про втрату якого, композитор Ф. Нагієв висловив у жанрі хорового концерту a cappella. Ретельно вивчивши твір, ми прийшли до висновку, що сучасний стан композиторської школи Азербайджану перебуває на високому рівні свого розвитку. Oкрім цього виконавські можливості колективів країни також значні та вагомі. Новаторство хорового співу виявляється у використанні багатообразних засобів звукової виразності різних можливостей голосового апарату виконавця (шепіт, мовленнєва декламація, глисандування, ламентації-голосіння та ін.).