Інтерпретація фортепіанних сонатин Азера Дадашева - Мелікова, Мар’ям (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2025)
Мета дослідження – вивчення різних аспектів інтерпретації сонатин сучасного азербайджанського композитора Азера Дадашева. Автор пов’язує проблему інтерпретації цих творів з характерними особливостями композиторського стилю, вивчення якого допомагає піаністу розкрити музично-образний зміст творів, створити єдину концепцію виконавської драматургії. Методологія дослідження. У статті використано такі методи дослідження, як порівняння, аналіз, синтез, узагальнення. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що вперше проведено інтерпретаторський аналіз різних варіантів виконання трьох сонатин А. Дадашева. Три фортепіанні сонатини А. Дадашева можна зарахувати до безсумнівних досягнень художньої палітри відомого азербайджанського композитора. Різноманіття та багатство засобів музичної виразності, які використовує композитор у сонатинах, є для піаністів джерелом їхнього індивідуального пізнання і відтворення в повній відповідності свідомого й емоційного. Висновки. Для кожного виконавця в разі точного дотримання авторських вказівок у нотному тексті є безліч варіантів створення власної інтерпретації, тому необхідно розвивати музичну уяву, мислення, інтуїцію та художній смак піаніста.