Феномен креативної команди в музичному мистецтві - Жорнова, Олена; Жорнова, Ольга (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2025)
Стаття присвячена кардинальним змінам у виробництві знань і запровадженні інновацій. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю долання розриву між теорією та практикою командної роботи в музичному мистецтві. Мета дослідження – висвітлити результати вивчення інформативності форматних ознак команд у сучасній опері. Методологія дослідження. Емпіричною базою дослідження є твори, визнані переможцями Music Theatre NOW з 2008 по 2023 рр. Генеральна сукупність дослідження – уся множина команд, які їх створили (N = 74). Після збору й аналізу даних використано рейтингову кореляцію Спірмена, щоби перевірити, які форматні ознаки команд корелюють між собою. Наукова новизна. Започатковано емпіричне вивчення команд у музичному театрі. Уперше описано їх форматні ознаки та статистично доведено їхню інформативність. Висновки. Виявлено, що часова лінія та розмір команди сильно пов’язані як між собою, так і з контингентом та структурою. Найбільш сильний позитивний зв’язок між часовою лінією і розміром (r = 0.623, p < 0.01), часовою лінією і структурою (r = 0.577, p < 0.01). Найменш пов’язані між собою контингент і структура команди, їхній зв’язок слабий (r = 0.212, p < 0.05). Виявлені зв’язки розглянуто як емпіричне підґрунтя для подальшої класифікації команд на підставі зовнішніх і внутрішніх параметрів їх впорядкованості. Наведена розвідка – це перший крок пошуку відповіді на питання про те, чим є команда в музичному театрі: непроблематичним і вчасним відгуком фахівців на вимогу Music Theatre NOW чи демонстративним випробуванням на собі переваг та недоліків творчої колаборації.