Розквіт українсько-польського музичного мистецтва в XVI ст. - Підгорбунський, Микола (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2025)
Мета дослідження – визначити основні чинники розквіту українсько-польського мистецтва наприкінці XV–XVI ст. та проаналізувати творчу діяльність співаків, музикантів і теоретиків цього періоду. Методологія дослідження ґрунтується на застосуванні історичного, джерелознавчого та мистецтвознавчого методів, які дали змогу визначити чинники й проаналізувати процес розквіту українсько-польського музичного мистецтва. Для окреслення часових характеристик досліджуваного матеріалу використано хронологічний метод. Актуальність публікації пов’язана з безупинним інтересом до процесу активної співпраці українських та польських музикантів і композиторів наприкінці XV–XVI ст. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що визначено основні чинники розквіту українсько-польського мистецтва в означений період. Висновки. Основні чинники розквіту українсько-польського мистецтва: історико- політична ситуація; багато українців здобували музичну освіту в польських закладах; під тиском контрреформації польські співаки, композитори і теоретики знаходили притулок у маєтках українських магнатів, де співпрацювали з українцями в спільних хорових та інструментальних колективах.