Невідомий рукопис «Підручника гри на бандурі» періоду DP - Дутчак, Віолетта (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2024)
Мета дослідження – ввести до наукового обігу рукопис «Підручника гри на бандурі» невідомого автора (Ауґсбург, Німеччина, 1951) у контексті динаміки забезпечення навчально-методичними виданнями бандурного мистецтва українського зарубіжжя. Методологія дослідження заснована на засадах історичного, культурологічного, текстологічного, аксіологічного підходів. Використано такі методи, як історико- типологічний, аналіз і синтез, метод музичної текстології, музикознавчого аналізу, що дало змогу виявити не лише тенденції еволюції навчально-методичних підходів у викладанні гри на бандурі, але й персонологічні аспекти їх формування. Окремої уваги надано потребі систематизації не тільки методик у друкованих виданнях підручників та самовчителів гри на бандурі, а й рукописних раритетів, що досі залишаються в державних і приватних архівах, потребують належного наукового та методичного осмислення. Наукову новизну дослідження визначає введення до обігу аналізу рукописного «Підручника гри на бандурі» невідомого автора (Ауґсбург, Німеччина, 1951 р.), створеного в так званий таборовий період у Німеччині1, де перебували переміщені особи (DP – Displaced Persons). Нотний рукопис є складником документальних матеріалів Архіву Українського вільного університету (Мюнхен, Німеччина). Висновки. У дослідженні здійснено аналіз матеріалів підручника з методичних та аплікатурних позицій, послідовності опанування інструмента, формування бандурного репертуару, його порівняння з аналогічними зразками в українському музичному мистецтві, а також визначено цінність підручника з позиції популяризації українського національного музичного інструмента в умовах еміграції, поширення виконавських традицій бандурного мистецтва.