Камерний хор «Moravski»: історія, здобутки, сьогодення: (до 5-річчя заснування) - Кравчук, Олександр (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2022)
Мета дослідження – дослідити історію становлення камерного хору «Moravski», творчу, виконавську та популяризаторську діяльність як яскравого представника сучасного українського аматорського хорового мистецтва. Методологія дослідження спирається на використання емпіричних методів (хронологічного, описового, аналітичного), а також методів узагальнення й систематизації, історичного й культурологічного методів, що дозволили окреслити історію становлення колективу та творчо-виконавську діяльність у сучасному вітчизняному хоровому мистецтві в хронології. Наукова новизна дослідження полягає у тому, що вперше в культурологічному та музичному науковому просторі досліджено етапи становлення камерного хору «Moravski», окреслено творчо- виконавські досягнення крізь призму сучасного хорового виконавства України. Висновки. Діяльність камерного хору «Moravski» – це насамперед потреба молодого українського суспільства в розвитку національної культури, по-друге, популяризація вітчизняної культури й національних ідей через хоровий спів для масового слухача як в Україні, так і за кордоном. Відродження хорового аматорського руху в Україні свідчить про потребу суспільства у високоінтелектуальній діяльності, де хор перестав бути ретранслятором політичної ідеології та повернув собі різновекторність художньої діяльності. Тож виникнення та розвиток аматорського мистецтва призводить до підвищення рівня культурної освіченості нації і зміцнення міжкультурних, міжнаціональних зв’язків.