Особливості виконання футуризму на прикладі твору «Luna, Lussuria e Velocita» в інтерпретації Ільхама Назарова - Пірієв, Руфат (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2021)
Мета дослідження – визначити вокально-виконавські особливості твору «Luna, Lussuria e Velocita», написаного в стилі футуризму в інтерпретації І. Назарова з урахуванням особливостей тембру його голосу. Для реалізації цього завдання розглянуто особливості інтерпретації твору «Luna, Lussuria e Velocita», призначеного для баса / контртенора та електронних музичних інструментів у виконанні заслуженого артиста Азербайджанської Республіки І. Назарова. Методологія дослідження базується на використанні методів музично-аналітичного, історичного та теоретичного аналізу. Вокально-виконавський аналіз проведено на основі нот, представлених композитором і відеоматеріалу, відтвореного у виконанні І. Назарова. Водночас опрацьовано та узагальнено наукову літературу, предметом дослідження якої є футуризм. Наукова новизна дослідження. Твір італійського композитора С. Мускарітоло «Luna, Lussuria e Velocita» вперше залучено до проведеного дослідження. Те, що твір призначений для двох регістрів (бас / контртенор) і складений в стилі футуризму, характеризує його наукову новизну. У творі використані нетрадиційні для баса і контртенора техніки виконання. Також вперше було проведено дослідження вокальних методів, які використовував під час виконання І. Назаров. Висновки. І. Назаров – перший і єдиний в історії азербайджанської музичної культури співак, що володіє тембром контртенорового голосу, безмежною вокальною технікою виконання. Відповідно до можливостей тембру його голосу не тільки азербайджанські, а і європейські композитори складають твори, що охоплюють різні жанри. Такі твори нові за своїми особливостями, виконавськими вимогами. У творі «Luna, Lussuria e Velocita» І. Назаров показав себе співаком з високими технічними можливостями, здатним досконало опановувати як баритон, так і тембр контртенорового голосу.