Еволюція ліричного образу в балетах азербайджанських композиторів - Гусейнлі, Лала (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2021)
Мета дослідження – з’ясувати специфіку й виявити особливості еволюції ліричного образу в балетах азербайджанських композиторів. У статті підкреслено, що азербайджанський балет протягом історії азербайджанської композиторської школи незмінно функціонував як важлива складова музичної культури. Тема статті актуалізована в аспекті історичного підходу, оскільки кожен балет азербайджанських композиторів, з одного боку, відбивав значущі особливості художнього, історико-культурного контексту. З іншого боку, вивчення еволюції ліричного образу в балетах відображає динаміку розвитку азербайджанської композиторської школи. Крім того, подібна система в азербайджанських балетах репрезентує лінію художніх зв’язків азербайджанської культури. Методологія дослідження базується на використанні історичного підходу (для визначення основних дефініцій дослідження). Доцільність історичного методу зумовлена тим, що розвиток в просторі історичного часу має спиратися на певні базові категорії, які відображали б композиторську школу, її національну специфіку. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що вперше проаналізовано особливості еволюції ліричного образу в азербайджанських балетах – від виникнення до сучасного функціонування; розглянуто нюанси стилетворення в азербайджанській композиторській школі в зазначеному аспекті, а також систематизовано певні художні процеси. Висновки. Доведено, що поєднання глибокого ліризму зі сповненими драматизму емоціями характерне для передачі лірики в драматургії балетів на всіх історичних етапах розвитку, в різних стилістичних контекстах. Ліричні образи в балетах азербайджанських композиторів мають подібні риси й зумовлені специфікою змістовності національного світосприйняття.