П’єси для фортепіано визначного представника азербайджанської композиторської школи Огтая Раджабова - Гумбатова, Ельміра (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2021)
Стаття присвячена фортепіанній творчості Огтая Раджабова – яскравого представника азербайджанської композиторської школи ХХ ст. Відзначимо, що О. Раджабов є автором численних творів для фортепіано, серед яких особливе місце займають жанри, написані для піаністів молодшого віку. У статті аналізується частина таких творів, зокрема мініатюри «Баркарола», «Ліричний танець», «Жарт», «Мріяння», «Ліричний вальс», «Пустуни», «Згадуючи минуле», «Згадування про матір», «Сумний настрій» і «Мої спогади», де композитор з великою майстерністю зміг оживити світ дітей. У статті проведено теоретичний аналіз кожної п’єси і вказані стилістичні характеристики, властиві фортепіанній музиці композитора. У творах можна виділити риси, притаманні композиторському стилю О. Раджабова (своєрідна передача елементів народної музики, різних образів в рамках невеликої п’єси, багата фантазія композитора та ін.). Водночас у згаданих п’єсах засоби музичної виразності, форми, об’єму, музичної мови виділяються своєю простотою. Ці твори відіграють важливу роль у розвитку технічних можливостей, художнього мислення та естетичного смаку юного виконавця. В ролі головної характерної риси постає різноманітність, що досягається за допомогою динамічних нюансів; різний розвиток мелодії; використання різних регістрів та інші подібні моменти. Мета дослідження – проаналізувати деякі з мініатюр, що займають значне місце в фортепіанній творчості О. Раджабова, і виявити стильові особливості композитора. Методологія дослідження базується на теоретично-порівняльних принципах. Мініатюри були теоретично проаналізовані з огляду на засоби виразності музичної мови й схарактеризовані результатами. Теоретико-методологічну основу дослідження склали наявні в цій галузі роботи російських і азербайджанських музикознавців. Наукова новизна дослідження. Вперше досліджено фортепіанну творчість Огтая Раджабова, проаналізовано мініатюри, фортепіанні твори композитора представлено для теоретичного аналізу. Висновки. Серед проаналізованих нами десяти п’єс, спільність змісту між останніми чотирма п’єсами, включно з номером чотири, об’єднала їх в один ланцюжок. А п’єси «Жарт», «Пустуни», «Ліричний вальс», «Баркарола» і «Ліричний танець» більше об’єднуються під одним змістом, висловлюючи в собі різні настрої, емоційний стан дитячого світу. Серед аспектів, що узагальнюють і відрізняють п’єси одну від одної, виділяється тип фактури, способи розвитку теми, використання поліфонічного стилю та ін. У більшості п’єс спостерігаються контрасти, викликані звучанням теми в різних регістрах, динамічними нюансами. Проаналізовані твори є цінним засобом формування естетичного смаку юного піаніста, а також розвитку його художньо-технічних виконавських здібностей.