Симфонічна творчість Руфата Рамазанова - Рзаєва, Мехпара (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво, 2021)
У статті проаналізовані твори, пов’язані з симфонічною творчістю Руфата Рамазанова – представника сучасної азербайджанської композиторської школи. Також розглядаються симфонічні твори Р. Рамазанова на тлі розвитку азербайджанської музичної культури і з точки зору жанрового розмаїття. Крім того, в статті висвітлено особливості музики і гармонійної мови в симфонічних творах композитора, засоби використання оркестровки. Наголошується на унікальних стилістичних особливостях симфонічних творів Руфата Рамазанова, їх зв’язку з народною творчістю і прагненням до модернізації в рамках традицій. Мета дослідження – аналіз окремих симфонічних творів Руфата Рамазанова і вивчення індивідуальних стилістичних особливостей композитора. Основними штрихами стали поява характерних рис симфонічної творчості композитора і відкриття його зв’язку з сучасною азербайджанською музичною культурою. Методологія дослідження ґрунтується на музично-аналітичному, теоретичному і історичному аналізі. Було відзначено, що в процесі розвитку творчість композитора зазнала стилістичних змін, а сучасні технічні засоби проявили себе унікальним чином. Водночас методологічну основу статті складають засновані на науково-теоретичних засадах дослідження азербайджанських і закордонних музикознавців. В основі дослідження лежить залучення до детального наукового дослідження цінних симфонічних творів Р. Рамазанова, гідного представника сучасного покоління азербайджанських композиторів, що не зазнали науково-теоретичного аналізу. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що вперше в якості спеціальної дослідницької роботи обрано симфонічні твори Р. Рамазанова і вивчено загальні творчі особливості. У представленій статті вперше проводиться науковий аналіз симфонічних творів Р. Рамазанова, важливих в його творчості, але дотепер не вивчених. Висновки. Всебічний аналіз симфонічних творів Р. Рамазанова в представленій статті дозволяє зробити важливі висновки про особливості творчого стилю композитора. Зазначено, що багатство і глибокий зміст музичної мови яскравих і індивідуальних симфонічних творів, створених композитором, що відрізняються самобутнім творчим стилем, в різні роки його творчого життя мають важливе значення в національній музиці. Відзначено, що наполегливість і серйозність композитора до себе відчувається і в характері його творів. Слід зазначити, що твори Рамазанова успішно виконувались не тільки в його рідному Азербайджані, але і в Туреччині, Норвегії, Ізраїлі, Канаді, Грузії та інших країнах. Р. Рамазанов нині переживає період зростання своєї творчості, збагачуючи професійне музичне мистецтво створенням нових сучасних творів.